Нација Online

• Претрага

Последња 3 броја

  • 18 - 20

  • 15 - 17

  • 11 - 14

Naslovna 18-20
Naslovna 15-17
Naslovna 11-14
Mедији у Србији у првој деценији XXI века?
 
Rastko

NSPM

Svetigora

Vitezovi

Dragos Kalajic

Arktogeja

Zenit

Geopolitika

Geopolitika

Сними ПДФШтампаПошаљи препоруку
Документи

 

ПРИМЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА О СЛОБОДИ ВЈЕРОИСПОВИЈЕСТИ У ЦРНОЈ ГОРИ

Купола против Цркве

 

Био би то повратак у мрачно доба кожних шињела. Нова национализација од стране старих отимача. Неизлечиви комесари, са монументалном гримасом и котрљајућим ррр, опет би после својих сумануто ушећерених говора, бесловесних и непреводивих, имали коме да пуцају у главу. О моштима светих Василија и Петра одлучивала би Комисија за испитивање порекла имовине. Свештеници би у црквама закупљивали термине за богослужења, као у салама за аеробик. Лиценце за рад издавала би им Удба, у просторијама локалних културно-уметничких друштава. Шалу на страну, овде треба бити максимално опрезан и спреман на све. Режим несрећног Мила Ђукановића одавно је погубио све критеријуме, али зна куд удара

 

Приредила: Ђурђа Божовић

 

Како смо већ известили са терена, црногорски режим је изминирао и опструисао све озбиљне јавне расправе о криминално лошем нацрту изузетно важног „вјерског закона”, претварајући их у циркус и лакрдију. Учинио је то уличарски бахато, грубим рукописом старе Удбе. Нису помогла ни редитељска осмишљавања једног одбеглог београдског конобара, којег је покојни Тијанић звао Науљени, а у Црној Гори се потписује као жена. Кад је све постало превише читљиво, испаљено је више димних бомби за залуђивање простоте и одвлачење пажње, попут отварања истраге, целих осам година касније, о наводној припреми атентата на Ђукановића 2007. (Ако не буде ишло како је замислио овај режим погубљених критеријума, немојте се зачудити кад његова истрага утврди да је атентаторе под мантијом скривао неки православни свештеник. Шта скривао, одгајио и наоружао и нахушкао, бре!) Тај дим, ах, био је прави сценски амбијент у којем је црногорски режим 23. септембра 2015. у Никшићу организовао још један монолог првог капоа Куполе. Врло модерно, речником свесних и организованих друштвених снага, назвао је то трибином. Иако је циљ, званично, био „повећање подршке јавности чланству Црне Горе у НАТО”, тој братској и пријатељској организацији, честитој и помало поштеној, шеф Куполе се у родном граду, на строго контролисаном скупу, више бавио православном Црквом. Српском, јел’те. „Одређеним структурама”, како би он то постмодерно рекао, у тону са својим сивим листер оделом које је тренутно на хемијском чишћењу. Како је пренела „Аналитика” Бебе Поповића, шефа његовог медијског обезбеђења, Ђукановић је оптужио Српску православну цркву да нацрт „вјерског закона” критикује без аргумената. И да, као и свако ко нема озбиљних аргумената, „бјежи од расправе”.

Нећемо се бавити овим и другим спиновањима у Ђукановићевом монологу и Поповићевом извештају. Нећемо расправљати колико је озбиљно кад „буве из удбашких шињела расприједају о црквеним питањима” и „придикују многостољетним установама”. Ни кад чланови Куполе, са психологијом малих оријенталних деспота и дебелим досијеима, наступају као велики модернизатори. Непримерено је толико се спуштати у потпалубље.

Правни тим Митрополије црногорско-приморске, као и епархијâ будимљанско-никшићке, захумско-херцеговачке и милешевске, саставио је опсежан документ „Примједбе на Нацрт закона о слободи вјероисповијести”. То „трајно свједочење о аргументованом ставу Православне Цркве Христове у Црној Гори” достављено је црногорској влади, али и објављено, како би „било доступно свим државним органима Црне Горе, стручној и широј јавности”. Бесплатно.

На целих осамдесет страна детаљно је предочено зашто је Ђукановићев нацрт неодржив правно, политички, историјски, морално, логички. Плус породично, додају Чевљани. Показано је у којој мери је неусаглашен са међународноправним актима о људским правима, те противан важећем правном поретку саме Црне Горе.

Целу ту публикацију, објављену 14. септембра 2015. у Подгорици, можете преузети овде.

Па сами просудите.<

 

Објављено: понедељак, 28. септембра 2015, 23:08h

 

 
Nacija

Светлосна упоришта Драгоша Калајића

Број 18-20

Број 15-17

Број 11-14

Архива 2005-2006


Нација Online :ПочетнаДокументи Купола против Цркве